Verschil tussen melamine en laminaat

Vergelijken

Wanneer ik met klanten rond de tafel zit krijg ik regelmatig de vraag: “Stijn, wat is nu het verschil tussen Melamine en Laminaat?”. Wel, buiten het feit dat de kasten er volledig hetzelfde uit zien, is het prijskaartje toch behoorlijk anders.

Kasten kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden. Zo heb je kasten in MDF, Multiplex, OSB… maar het meest gebruikelijke materiaal is melamine of laminaat. Met deze materialen kan je makkelijk verschillende uitzichten bekomen.

Wat is wat?

Voor het verschil tussen melamine en laminaat te weten, moeten we de opbouw kennen van een meubelplaat. Om een melamine of een laminaat te verwerken tot plaat hebben we een basis nodig waarop we dit materiaal kunnen kleven. Dit wordt in vaktermen de kern van de plaat genoemd en kan bestaan uit spaanderplaat of MDF. Het meest gebruikelijke is spaanderplaat. Op deze kern wordt vervolgens aan beide zijden een afwerking laag gekleefd met een bepaalde decor, zoals een imitatie houtstructuur of een effen kleur. De bovenste laag noemen we een toplaag en de onderste laag een backingslaag. Hoewel de toplaag en de backingslaag uit eenzelfde decor bestaan, maak ik hierin toch graag een onderscheid.

Laminaat vellen

Een toplaag bestaande uit melamine wordt gecreëerd door een enkele laag papier die met een laagje melamine-hars op de kern wordt geperst. De dikte van deze laag is ongeveer 0.05mm.

Wanneer de afwerking laag laminaat is, bestaat deze uit meerdere lagen papier en kunsthars die onder hoge druk en hoge temperatuur op de kern worden geperst. De dikte van deze laag is tussen de 0,8 en 1,2mm dik. Doordat deze laag dikker is, is het materiaal heel wat stootvaster en duurzamer.

Voor- en nadelen

Om te weten welk materiaal nu het beste past bij jouw project moeten we de voor- en nadelen van de materialen grondig vergelijken. Laminaat is bijvoorbeeld stootvaster en duurzamer dan melamine. Waarom gebruiken we deze dan niet voor het hele meubel? Dit is echter kort door de bocht. Laminaat is namelijk bijna 3 keer zo duur dan melamine.

Nu we dit weten: “Wanneer gebruiken we dan melamine en wanneer laminaat?”. Wij raden bij keukens en badkamers eigenlijk altijd aan om laminaat te gebruiken. Qua stootvastheid en krasbestendigheid doe je zeker voordeel met deze afwerking van je fronten. Vanwege het prijsverschil raden we dan wel aan om de binnenzijde in melamine te maken. Het is onnodig om de kast duurder te maken door laminaat ook aan de binnenzijde te gebruiken. De binnenzijde heeft namelijk minder te verduren dan de buitenzijde.
Voor kasten die minder vaak gebruikt worden zoals berging kasten, zolderinrichtingen, tv meubels… kan je zowel voor de buitenzijde als de binnenzijde opteren om melamine te gebruiken. Er is esthetisch quasi geen verschil tussen beide afwerkingslagen.

Bij elke kast moeten we individueel kijken hoeveel risico er is op krassen, vocht… vooraleer we kunnen beslissen welke afwerking laag van toepassing is.

Maatwerk

Wij als interieurbouwer blijven niet bij de standaard uitvoeringen. Zo kunnen we de toplaag een ander decor geven dan de backingslaag. Verder kunnen we op een andere kern werken dan hetgeen dat standaard uitgevoerd wordt (bijvoorbeeld een blokplaat). Bij een tablet kunnen we de toplaag en de backingslaag respectievelijk in een gekozen kleur en een witte kleur uitvoeren. Zo drukken we de prijs op dit item en kunnen we weer gaan investeren in andere toffe beslagen.

Randafwerking

Voor het degelijke laminaat gaan heeft geen enkel nut als de randafwerking ook niet degelijk gebeurt. Daarom hebben we sinds 2020 geïnvesteerd in een degelijke kantenaanlijmer. Al onze randen worden afgewerkt met ABS kantenbanden. ABS is een duurzaam type PVC dat wordt vervaardigd in alle kleuren bijpassend aan de decors van de afwerkingslagen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.